10 toukokuuta 2014

Yllätyksiä 1600- ja 1700-luvuilta


Kerroin aiemmin, että suoritan luku-urakkaa länsimaisen kirjallisuushistorian johdantokurssin tenttiin. Tällaiset koulujutut ovat aina siitä kivoja, että niiden vuoksi tulee tartuttua teoksiin, joita ei muuten varmastikaan lukisi. Ja usein ne pääsevät positiivisesti yllättämään!

Kurssin kirjalistan parhaimmistoa ovat nimittäin olleet 1500-1700-lukujen kaunokirjalliset teokset. Voltairen hillitön Candide-satiiri nauratti minua IHAN OIKEASTI ääneen Tampere-Oulu junamatkalla. Voltaire pilkkaa säälimättömästi kaikkia aikansa ilmiöitä, muiden muassa seikkailua, sankaruutta, rakkaus- ja perhesuhteita, filosofiaa ja oppineisuutta. Kirjassa Candide-nuorukainen karkotetaan korkea-arvoisesta linnasta, ja hän joutuu mitä hulluimpiin seikkailuihin ja koetuksiin välillä yksin, välillä opettajansa tohtori Panglossin ja välillä satunnaisten matkalla tapaamiensa kulkureiden kanssa.

Kirjasta voi bongata koko ajan läsnä olevan viiltävän satiirin lisäksi hyppysellisen maagisuutta ja fantasiaa, traagista rakkautta ja yhteiskuntakritiikkiä. Ja vaikka Candide onkin läpikotaisin satiirinen kirja, mielestäni se kertoo jotain myös siitä, että positiivisella ja optimistisella elämänasenteella voi selvitä ties millaisista koettelemuksista. Ja kaikki tämä hienous mahtuu 135:een sivuun!

Kirja: Candide
Kirjailija: Voltaire
Kustantaja: Tammi
Suomentanut: J.A. Hollo
Julkaisuvuosi: 1759
Sivuja: 135
♥♥♥♥
Kirjastosta.


Toinen kiva kirjayllätys oli Madame de La Fayetten Clèvesin ruhtinatar, joka on ilmestynyt 1600-luvulla. Kirja oli ilmestyessään välitön hitti, suorastaan bestseller, jos näin voi sanoa. :D Ymmärrän kyllä, miksi näin oli, vaikka tämä kirja onkin täynnä kaikkea, mitä Voltaire Candidessaan pilkkaa. La Fayette kuvaa kutkuttavasti hovin sisäisiä suhteita, juonittelua ja draamaa. Pääosassa tarinassa on kuitenkin Clèvesin ruhtinattaren avioliitto, joka perustuu yksipuoliselle rakkaudelle. Ruhtinatar rakastuu lähes heti avioitumisen jälkeen Nemoursin herttuaan, ja ajautuu rakkautensa vuoksi tuohon aikaan melko vallankumouksellisiin tekoihin.

Clèvesin ruhtinatar on tietenkin täynnä asioita, jotka ovat nykypäivänä huvittavia. Naisten heikkous, itsenäisyyden puute ja rakkauselämän käytännöt ottavat hermoon, mutta ovat myös kiinnostavia. Menneiden vuosisatojen kirjallisuudessa on parasta juuri se aivan erilainen, vähän mystinen, tahattoman huvittava ja kutkuttavan jännittävä maailma, johon kirjan miljöö, henkilöt ja kieli lukijan kuljettavat. Lisäksi niistä huomaa aina, että ihminen ja ihmisten väliset suhteet ovat oikeasti loppujen lopuksi muuttuneet aika vähän. Totta kai etiketti ja moraalisäännöt ovat kehittyneet huimasti, mutta aivan samalla tavoin ihmiset ovat aina löytäneet sielunkumppaneita, pettäneet toisiaan, loukkanneet tovereidensa tunteita, olleet itsekkäitä, juoruilleet ja miettineet, mitä muut ajattelevat. Se on jollakin tavalla aika lohdullista.

Aion etsiä myöhemmin käsiini muitakin La Fayetten kirjoja, sen verran hyvä kokemus Clèvesin ruhtinatar oli!

Kirja: Clèvesin ruhtinatar (La Princesse de Clèves)
Kirjailija: Madame de La Fayette
Kustantaja: Otava
Suomentanut: Annikki Suni
Julkaisuvuosi: 1678
Sivuja: 252
♥♥♥♥
Kirjastosta.

Ainiin, täytyy nostaa hattua näiden kirjojen suomentajille! Kieli on niin upeaa, ja varmasti hankalasti käännettävää.

2 kommenttia:

  1. Iida, onpas nyt sattuma. Sain juuri eilen illalla loppuun Clèves'in prinsessan. Luit oikein tuon nimen. Mulla tosiaan on painos 1960-luvulta ja silloin teoksen nimi oli suomennettu noin.

    Kirjallisuushistorian tentit ovat kyllä siinä mielessä juurikin kiinnostavia, että niiden myötä tulee luettua vanhempaa kirjallisuutta,jonka tunteminen on paitsi tärkeää, koska kirjallisuus rakentuu kirjallisuudelle, mutta usein myös yllättävän piristävää. Tuskinpa muuten olisin lukenut esim. Danten Helvettiä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mikä sattuma! :D Miksiköhän teoksen nimi on myöhemmin suomennettu Clèvesin ruhtinattareksi...

      Niinpä, vanhempi kirjallisuus on ollut tämän kurssin hauskinta ja viihdyttävintä luettavaa. Tenttiin kuuluu kirjoja myös 1900-luvulta, ja niistä luen tällä hetkellä Lolitaa, joka ei yhtään iske minuun. Sen sijaan luin esimerkiksi Erasmus Rotterdamilaisen Tyhmyyden ylistystä aivan innoissani. Myönnän, että minullakin on ollut erittäin vahvat stereotypiat keskiajan kirjallisuudesta, mutta ne ovat kyllä murtuneet tämän kurssin ja jo aikaisemmin lukemani Decameronen ansiosta aika tehokkaasti.

      Poista